Så underhåller du din båt

En båt bör underhållas och vårdas för att inte inte slitas för mycket av väder och vind. Hur du bäst tar hand om din båt för att förlänga dess livslängd och försäljningsvärde beror på vilken typ av båt du äger. Det kan visserligen ta tid att vårda båten, och du kommer förmodligen att spendera en del pengar på underhållet, men det behöver inte vara svårt. Genom att göra hela eller delar av arbetet själv kan du minimera kostnaderna och samtidigt anpassa underhållet efter din båt.

Det underhåll som krävs kan vara både stort och tidskrävande, eller så litet och enkelt som att byta en metalldel. Om din båt har metalldelar behöver de ses över årligen och bytas vid behov för att undvika att de drabbas av korrosion. Den bottenfärg som finns på många båtar behöver också underhållas årligen, men om du väljer att inte använda bottenfärg kan du istället tvätta av båten med en borsttvätt. De flesta båtar tål det, men det gäller inte alla. För mer information, läs mer på villanytt.se.

Så underhåller du din båt

Skrovvård efter typ av båt

Ett stort antal båtar är tillverkade av glasfiber (plast) och kräver endast underhåll i form av tvättning och vaxning inför varje ny säsong. Det gör att plasten håller sig fin år efter år. Aluminiumbåtar kräver minimalt med underhåll så länge hål inte uppstår i skrovet, dock kan de ha ett innerskrov som behöver skötas på samma sätt som en plastbåt. Träbåtar behöver skyddas mot solens UV-strålar för att träet inte ska brytas ner, och måste behandlas för att undvika röta. De måste regelbundet kontrolleras för fuktnivåer i träet, samt oljas in och rengöras noggrant.

Övrigt underhåll

Utöver skrovet finns även andra delar av båten som kräver underhåll för att bibehålla god funktion och ett välvårdat intryck. Har din båt en motor behöver den tvättas och få årlig service med bland annat oljebyte. Propellerns skick och montering bör inspekteras för att du inte ska råka ut för problem ute till havs. Båtens inredning kan tvättas med städprodukter från dagligvaruhandeln och ryktborste, medan kapellet mår bäst av en mild tvållösning. Tvätta av kapellet med hjälp av en mjuk borste och ljummet vatten, så är din båt redo för kommande säsong!